BREDA - Breda gaat de komende jaren samen met het onderwijs sterker inzetten op de drie opgaven: gelijke kansen, toekomstvaardig en praktijkgericht opleiden en burgerschap. Met als doel om ervoor te zorgen dat ieder kind de kans krijgt om te worden wie die wil zijn. Want dat is waar de gemeente Breda zich voor inzet en wat is opgenomen in de nieuwe Onderwijsvisie die wethouder Arjen van Drunen (onderwijs) vanmiddag presenteerde. De komende weken wordt de onderwijsvisie in de raad besproken, waarna de raad de visie ook zal vaststellen.
''We willen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben hun dromen na te jagen en het best passende onderwijs te volgen.
- Wethouder Arjen van Drunen (onderwijs)
Wethouder Arjen van Drunen (onderwijs): “We willen dat alle kinderen de mogelijkheid hebben hun dromen na te jagen en het best passende onderwijs te volgen. Ongeacht hun afkomst of waar hun wieg heeft gestaan. Daarom investeren we bijvoorbeeld in het verbeteren van de basisvaardigheden door te investeren in voor- en vroegschoolse educatie, starten we een offensief om het lezen weer aantrekkelijk te maken en gaan we ervoor zorgen dat alle kinderen kennis hebben gemaakt met techniek voordat zij school verlaten.”
Nicole van Son en Berend Buddingh, namens de Bredase besturen voor kinderopvang en onderwijs tussen 0 en18 jaar, onderschrijven de opgaven van de nieuwe visie: “Het is mooi om te zien dat we als besturen en gemeente er samen in zijn geslaagd aan te sluiten bij de belofte van Verbeter Breda. Daarin werken we met elkaar aan groei en gelijke kansen voor alle kinderen en jongeren in onze stad, zodat elk kind kan worden wie het wil zijn. Onderwijs vormt daarnaast een stevige basis voor een stad waarin we respectvol met elkaar samenleven. Daar staat deze visie ook voor.”
''We moeten ook het vak van docent aantrekkelijk maken en houden.
- Wethouder Arjen van Drunen (onderwijs)
Gelijke kansen
In de visie worden verschillende initiatieven benoemd die ertoe moeten leiden dat kinderen gelijke kansen krijgen. Denk aan extra inzet op voorschoolse educatie in Verbeter Breda-wijken, blijvende ondersteuning voor de verlengde schooldag, het bevorderen van leesplezier met een Bredaas boekje en multifunctionele kindcentra. Wethouder Arjen van Drunen: “We moeten ook het vak van docent aantrekkelijk maken en houden. Daarom gaan we een netwerk voor startende docenten faciliteren zodat zij hun ervaringen en vraagstukken met elkaar kunnen delen. En onderzoeken we of we hen voorrang kunnen geven op de woningmarkt.”
Toekomstvaardig en praktijkgericht opleiden
De arbeidsmarkt staat te springen om jongeren met kennis van techniek en sterke digitale vaardigheden. Kennis die vooral in het praktijkgericht onderwijs en beroepsonderwijs wordt opgedaan. Daarom gaat de gemeente Breda stimuleren dat ook leerlingen van havo- en vwo-kennis maken met praktijkgericht onderwijs. Zo kunnen ze zelf ontdekken of ze later liever met hun hoofd of handen willen werken. En we laten zien dat een mbo-opleiding net zo waardevol is als een hbo-opleiding. Dat doen we al, kijk bijvoorbeeld naar het INTRO Festival dat sinds vorig jaar voor mbo- én hbo-studenten toegankelijk is. En door meer met maatwerkdiploma's te gaan werken, zorgen we ervoor dat iedere leerling en student onderwijs krijgt wat bij diegene past.
Burgerschap
Breda kan alleen maar een fijne stad zijn en blijven als iedereen betrokken is en een bijdrage levert. Daarom is het belangrijk dat kinderen én hun ouders weten hoe zij die bijdrage kunnen leveren en wat er nodig is om fijn samen te kunnen leven. Dat vraagt om kennis van democratie, welke waarden en normen we delen, van onze geschiedenis en dat ze weten hoe ze volwaardig mee kunnen doen in Breda. We zien ook een verandering in sociale omgangvormen en de gevolgen daarvan voor de veiligheid in de klas, op school en in de wijk. We gaan burgerschap en ouderbetrokkenheid op scholen stimuleren.
De concept onderwijsvisie is te vinden op www.breda.nl/onderwijsvisie