Hiertoe heeft het DPP een plan gemaakt, de 'Marsroute Duurzaam Prinsenbeek' waarin het proces wordt toegelicht. Een eerste stap in het proces was de enquête onder de inwoners van Prinsenbeek. Met een respons van 20% bleek dat de inwoners vertrouwen hebben in DPP als schakel tussen de inwoners en de gemeente.
Volgende stap Marsroute
De volgende stappen in de Marsroute bestaan uit een onderzoek naar wat inwoners willen en nodig hebben voor de overstap naar duurzame energie. Daarna volgt het opstellen van het zogenoemde gebiedsuitvoeringsplan (GUP). De uitkomst van het proces, vastgelegd in het GUP, ondersteunt de gemeente bij het opstellen van een 'Wijkenergieplan' (WEP) voor Prinsenbeek.
Bijzonder aan de overeenkomst is de vorm waarin wordt samengewerkt. Zo is er een stuurgroep samengesteld waarin het DPP een meerderheid van stemmen heeft en is een projectgroep met vrijwilligers van het DPP verantwoordelijk voor de verdere organisatie en uitvoering van het proces. Het DPP en daarmee de inwoners van Prinsenbeek hebben dus voor een belangrijk deel zelf de regie bij de uitvoering van de Marsroute en het bepalen van de inhoud van het GUP. Een programmamanager, aangezocht door de gemeente, staat volledig ter beschikking aan de stuur- en projectgroep voor het begeleiden van de uitvoering van de Marsroute.
Energietransitie in Prinsenbeek
De Energietransitie in Prinsenbeek gaat van start voor bijna 5700 gebouwen, waaronder 5100 woningen, Prinsenbeek is daarmee een van de grootste wijken van Breda. En is Prinsenbeek, volgens het gemeentelijk plan, een van de eerste wijken waarvoor zij een WEP opstelt. Dankzij de samenwerking tussen DPP en de gemeente komt een duurzame toekomst voor Prinsenbeek dichterbij.