BREDA - Duurzaam klimaat voor leerlingen dankzij ‘specifieke uitkering ventilatie in scholen’

De leerlingen van het Onze Lieve Vrouwelyceum (OLV) starten het nieuwe schooljaar in een verduurzaamd schoolgebouw. De gymzaal en een van de schoolgebouwen (gebouw A) zijn voorzien van een nieuw ventilatiesysteem, warmtepompen en zogeheten CO2-opnemers. Dit werd mogelijk dankzij de zogeheten ‘specifieke uitkering ventilatie in scholen’ (SUVIS), met investeringen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (30%), gemeente Breda (35%) en Building Breda (35%). De totale projectkosten bedragen circa 1.250.000 euro.

We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren les krijgen in een fijne omgeving. Dat betekent ook een prettig en gezond gebouw.

Wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs)

Energiebesparing

Een deel van het schoolgebouw heeft een nieuw ventilatiesysteem gekregen. Op het dak staan twee nieuwe, moderne luchtbehandelingskasten met warmtepompen, die zorgen voor frisse lucht in zo'n dertig lokalen en ruimtes, zowel in de winter als zomer. Dankzij de warmtepompen hoeft de bestaande verwarming minder hard te werken.

Er zijn nieuwe CO2-meters met een monitoringsysteem geïnstalleerd. Deze meten voortdurend het CO2-niveau in de ruimtes, wat helpt om de luchtkwaliteit te bewaken en waar nodig aan te passen. De gymzaal, die ook als examenruimte dient, heeft nu een moderne en duurzame installatie met een eigen luchtbehandelingskast en warmtepompen. Hierdoor krijgt de gymzaal altijd voldoende frisse lucht en de juiste temperatuur, zowel in de winter als in de zomer. Deze verbeteringen maken de ruimte comfortabeler en besparen bovendien energiekosten.

Paul de Beer, directeur-bestuurder Building Breda: “We zijn vanuit Building trots op dit mooie resultaat. Building is bij uitstek bij dit soort projecten een oplossing in het samenbrengen en coördineren van middelen en expertise. Op naar de volgende mijlpaal!”

Eco-School

Naast de aanpassingen aan het gebouw werken docenten en leerlingen ook samen aan andere verduurzamingsacties. Het nieuwe, duurzame gebouw sluit namelijk mooi aan bij de ambitie van het OLV om een Eco-school te zijn. Net als andere Librēon-scholen heeft het OLV zich hiervoor aangesloten bij het wereldwijde programma Eco-Schools. Hiermee leerlingen uitgenodigd om in actie te komen en ervaren welke bijdrage zij kunnen leveren aan een duurzame samenleving. Zo gaan leerlingen bijvoorbeeld duurzamer afval inzamelen en buiten vergroenen. Zo werkt het OLV aan een duurzame binnen- én buitenkant van het onderwijs.