BREDA - De gemeente Breda stelt 2 miljoen beschikbaar voor de bouw van 441 sociale huurwoningen. Dit bedrag wordt ingezet bij de projecten Fonkel, BREAD, Heiveldhoef, Kemelstede en Lorentzstraat / Nobelstraat. Deze investering draagt substantieel bij aan de ambitie om in deze bestuursperiode 1.800 sociale huurwoningen mogelijk te maken. Met deze investering worden de projecten versneld en wordt de bouw van het aantal sociale huurwoningen verhoogd. Hierdoor kunnen meer woningenzoekenden sneller terecht in hun eigen huurwoning.

Dit is echt heel erg goed nieuws. De druk op de Bredase woningmarkt is nog steeds groot. Met deze investering zorgen we ervoor dat er naast koopwoningen meer huurwoningen bijkomen in Breda.

Wethouder Arjen van Drunen (wonen): “Dit is echt heel erg goed nieuws. De druk op de Bredase woningmarkt is nog steeds groot. Met deze investering zorgen we ervoor dat er naast koopwoningen meer huurwoningen bijkomen in Breda. En die zijn hard nodig om ervoor te zorgen dat er ook voor mensen met een kleinere portemonnee ruimte is om te wonen in Breda.”

Caroline Timmermans, directeur-bestuurder Wonen Breburg vult aan: “De vraag naar een betaalbaar, comfortabel en duurzaam thuis is onverminderd groot. Deze impulsgelden dragen eraan bij om in deze projecten meer en sneller sociale woningbouw te realiseren.”

Versnelling woningbouwopgave

In het Bestedingsplan Wonen & Gebiedsontwikkeling 2023-2026 dat in 2023 is vastgesteld, staat hoe de beschikbare financiële middelen worden ingezet voor woningbouw en gebiedsontwikkeling. Binnen dit plan is 2 miljoen gereserveerd voor de versnelling en realisatie van sociale huurwoningen, inclusief woonzorgeenheden. Van Drunen licht toe: “We zetten alles op alles om deze bestuursperiode de bouw van 6.000 woningen mogelijk te maken, waarvan 1.800 sociale huurwoningen. Door 2 miljoen in te zetten bij projecten voor de bouw van sociale huurwoningen leveren we hieraan een substantiële bijdrage en kunnen we samen met de Bredase woningcorporaties 441 sociale huurwoningen realiseren. Zonder deze impulsgelden was het voor de woningcorporaties financieel niet haalbaar geweest dit aantal woningen te bouwen”.

Toekenning impulsbijdragen per project

Het bouwen van sociale huurwoningen kost meer geld dan dat het oplevert. Mede doordat woningcorporaties de woningen betaalbaar willen houden voor de huurders. Doordat de gemeente investeert in een aantal projecten kan er sneller worden gebouwd of kunnen meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Het gaat om de volgende projecten:

  • BREAD: 103 sociale huurwoningen, waarvan 36 voor wonen met zorg. Het gebouwd parkeren maakt deze ontwikkeling extra kostbaar voor de corporatie. Om deze extra kosten (deels) te bekostigen wordt dit project ondersteund.
  • Heiveldhoef fase 1: 72 sociale huurwoningen. Dankzij onder andere (o.a.) deze middelen is het mogelijk om 54 extra sociale huurwoningen te realiseren dan in eerdere plannen beoogd.
  • Lorentzstraat / Nobelstraat / van ‘t Hoffstraat: Er loopt een onderzoek naar de bouw van ongeveer 60 sociale huurwoningen meer dan er nu verhuurd worden. Op deze locatie moeten de oude bestaande woningen eerst gesloopt worden o.a. deze sloopkosten zorgen voor een erg hoge investering. Mede dankzij deze middelen wordt het project toch haalbaar.
  • Kemelstede: 105 sociale huurwoningen. Er is hier ruimte nodig voor voldoende parkeerplekken om het aantal gewenste woningen te kunnen bouwen. Parkeerplekken realiseren vergt een extra investering maar leveren geen inkomsten op. Met deze investering kan een deel van deze kosten betaald worden.
  • Fonkel: 100 sociale huurwoningen. Dankzij de extra middelen is het mogelijk om op deze locatie meer sociale huurwoningen te realiseren dan in eerdere plannen beoogd.

De bouw wordt gerealiseerd door de drie Bredase woningcorporaties Alwel, Laurentius en WonenBreburg.