BREDA - Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen van 27 en 24 jaar veroordeeld tot gevangenisstraffen van 13 en 7 jaar en 1 maand. Een van hen krijgt ook tbs met dwangverpleging. Ze hebben een gezin in Ulvenhout bruut overvallen in hun woning, waarbij de vader van het gezin blijvend hersenletsel heeft opgelopen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant gaf beide mannen eerder 8 jaar cel en tbs met dwangverpleging.
Woningoverval op gezin
In de nacht van 17 op 18 juni 2017 overvielen de 2 mannen een woonboerderij in Ulvenhout. De ouders van het gezin werden overmeesterd waarbij de vader door de 27-jarige verdachte op zijn hoofd werd geslagen met een honkbalknuppel. De moeder werd – net als een van de zoons die boven lag te slapen en een zoon die even later thuis kwam – vastgebonden met tiewraps. De andere 2 kinderen en een neef kwamen thuis toen de mannen nog in het huis waren. De dochter heeft zich verstopt, maar de andere zoon en de neef zijn het gevecht met de mannen aangegaan. Ook zij zijn daarbij geslagen met de honkbalknuppel.
Uiteindelijk zijn de mannen met een bedrijfsauto van het gezin gevlucht. Ze hadden onder andere bankpassen buitgemaakt waarmee ze diezelfde nacht hebben geprobeerd te pinnen. De mannen werden pas enkele maanden na de berekenende overval aangehouden.
13 jaar cel
De 27-jarige man heeft van het hof 13 jaar cel gekregen, zonder tbs. In eerste aanleg heeft hij niet meegewerkt aan onderzoek door het Pieter Baan Centrum. In hoger beroep deed hij dat alsnog. De verdediging had gevraagd om geen tbs op te leggen. Het hof gaat daar in mee, gelet op de onderzoeksbevindingen van de deskundigen.
De deskundigen concluderen dat de man lijdt aan een antisociale stoornis met borderline- en psychopathe kenmerken. Het hof legt geen tbs op omdat volgens de deskundigen van het PBC de verdachte in een tbs-kliniek slechts voor de borderlinekenmerken kan worden behandeld en er verder weinig mogelijkheden zijn voor behandeling van de antisociale psychopathische kant. De behandeling van de borderlinekenmerken kan bovendien ook in de gevangenis plaatsvinden. Daarnaast richt een behandeling in een tbs-kliniek zich voornamelijk op terugkeer in de maatschappij, wat ook een doel is dat wordt beoogd met een gevangenisstraf. Nu het hof wil dat de maatschappij voor lange tijd beschermd wordt tegen deze man, is een hogere gevangenisstraf opgelegd dan werd geëist. Omdat de man de overval pleegde toen hij nog in zijn proeftijd van een eerdere straf zat, komt er bovenop zijn gevangenisstraf van 13 jaar nog 1 maand extra.
Gevangenisstraf en tbs met dwang
De 24-jarige man heeft anders dan de 27-jarige man wel meegewerkt aan gedragsdeskundige onderzoeken in het PBC. De deskundigen adviseren aan hem tbs met dwangverpleging op te leggen. Ook de verdachte zelf en zijn advocaat hebben op zitting aangegeven de noodzaak van een tbs met dwangverpleging in te zien. Het volgt dit advies.
De 24-jarige man krijgt daarnaast een gevangenisstraf van 85 maanden, wat neerkomt op ongeveer 7 jaar. Bij het bepalen van die straf heeft het hof rekening gehouden met zijn houding tijdens het proces in hoger beroep en de overschrijding van de redelijke termijn.
Vorderingen slachtoffers
De ouders, kinderen en neef van het gezin hadden allemaal een vordering ingediend. De vorderingen bedroegen in totaal ruim 2,7 miljoen euro. De rechtbank wees daarvan een deel toe, namelijk bijna 370.000 euro.
Het hof oordeelt in hoger beroep anders en wijst in totaal ongeveer 111.000 euro toe. De grootste post die was gevorderd ging over het verlies aan inkomen van de ouders. Omdat de vader zijn eigen bedrijf niet meer kan leiden liep hij een groot deel van zijn inkomen mis. Zijn vrouw heeft in datzelfde bedrijf een meewerkfunctie en heeft eveneens veel inkomsten gemist. Het hof kent een groot deel van de vorderingen niet toe, nu de posten onvoldoende zijn onderbouwd en het een onevenredige belasting van het strafproces zou opleveren om dit nader uit te zoeken. De vorderingen kunnen wel opnieuw worden voorgelegd aan de burgerlijk rechter.