BREDA - Een politieagent is donderdagavond 25 november belemmerd tijdens een aanhouding op de Karnemelkstraat. Dat gebeurde nadat hij een vrouw uit Zevenbergen aansprak voor het negeren van een rood verkeerslicht. De 22-jarige vrouw weigerde mee te werken, gaf geen identiteitsbewijs, schold de agent uit en ging ook nog eens in verzet toen zij te horen kreeg dat ze werd aangehouden. Hierop moest de agent fysiek geweld gebruiken om de verdachte in bedwang te houden. Vervolgens is zij in de handboeien geplaatst en overgebracht naar het politiebureau.


Door het verzet van de verdachte liep de agent kleerscheuren en verwondingen op. In het ziekenhuis is er verder onderzoek gedaan naar zijn letsel. Dit bleek uiteindelijk mee te vallen, maar agressie en geweld tegen politiemensen is onacceptabel. Politiemensen hebben een verantwoordelijke rol in de samenleving en moeten zonder te worden gehinderd hun werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Tijdens de aanhouding waren er meer mensen in de Karnemelkstraat aanwezig. Een aantal van deze mensen bemoeiden zich met de aanhouding en belemmerden de agent in zijn werk. De agent voelde zich op dat moment bedreigd, maar ondanks dat hij werd tegengewerkt hield hij de vrouw uit Zevenbergen aan. Ook een van de omstanders, een 45-jarige man uit Breda, is aangehouden voor belemmering. De vrouw mocht de volgende dag het politiebureau verlaten. Zij mag zich op een later moment verantwoorden tegenover de rechter.

Beelden in media

In de media verschijnen beelden van de desbetreffende aanhouding. Deze beelden zijn bij de politie bekend. Hierop is te zien dat de agent geweld moet gebruiken, aangezien de vrouw niet meewerkend was en geweld tegen de agent gebruikte. De politie past uiteraard niet graag geweld toe, maar als de situatie daarom vraagt, dan mag zij dit wel gebruiken. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen agenten wordt niet getolereerd. Politie en justitie hanteren hier dezelfde aanpak: aangiftes worden altijd opgenomen, daders worden met prioriteit door het Openbaar Ministerie voor de rechter gebracht, en tegen de daders wordt een driemaal zo hoge straf geëist. Als het moet, stappen politiemensen naar voren en gaan zij de confrontatie niet uit de weg; voor de veiligheid van hulpverleners en burgers.