DONGEN/OOSTERHOUT - In januari 2021 heeft de politie drie aangiftes (uit Dongen, Raamsdonkveer en Oosterhout) ontvangen van mensen die aan de deur slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen. Die wisten als zogenaamde pakketbezorger op slinkse wijze de betaalpas en pincode van hen te ontfutselen. Het blijkt dat deze wijze van oplichting op meer plekken in het land is voorgekomen.

Over het algemeen krijgen de slachtoffers van de oplichting eerst een telefoontje van een persoon die vertelt dat er een pakje voor hen klaar ligt op een postagentschap in de buurt. Daarbij wordt meteen verteld dat het pakje tegen een laag bedrag (bijvoorbeeld een euro) ook kan worden bezorgd. In beide gevallen stemden de slachtoffers hier mee in.

Binnen een kwartier verscheen er inderdaad iemand aan de deur met een pakje. Voor de ‘bezorgkosten’ kan vervolgens alleen met pin worden betaald en de bezorger haalt een pinautomaat tevoorschijn. Nadat het slachtoffer zijn pincode heeft ingevuld, blijkt de transactie niet te werken. Hierop pakt de dader de pinpas uit handen van het slachtoffer en scant deze opnieuw. Nu lukt de transactie zogenaamd wel.

Ondertussen heeft de oplichter de pinpas echter snel verwisseld. Op dat moment is hij dus in het bezit van zowel de pinpas als ook de pincode die het slachtoffer daarvoor heeft ingevuld.

Bij alle drie de slachtoffers werden geldbedragen opgenomen van hun rekeningen, uiteenlopend van ruim 400 tot 5000 euro.

Onderzoek
Naar aanleiding van een herkenning van een verdachte, kon er op 13 april 2021 een 17-jarige jongen uit Amsterdam worden aangehouden. Tijdens een doorzoeking in zijn woning werd onder andere dure merkkleding aangetroffen.

Uit onderzoek bleek dat de jongen ook slachtoffers had gemaakt in andere plekken in Nederland. In totaal kon de politie in Zeeland-West-Brabant 19 zaken aandragen bij het Openbaar Ministerie waarbij voor bijna 50.000 euro is buitgemaakt.

Uitspraak
Op 21 oktober 2021 heeft de rechtbank in Amsterdam uitspraak gedaan in dit onderzoek. Tijdens de zitting kwam naar voren dat de verdachte vermoedelijk ook betrokken is geweest bij nog meer frauduleuze pintransacties. De verdachte werd veroordeeld voor medeplegen van oplichting, diefstal en medeplegen van computervredebreuk. Hij is veroordeeld tot een jeugddetentie van 180 dagen, met aftrek van het voorarrest, waarvan 80 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaren, en een werkstraf van 100 uren.