BREDA - De afgelopen maanden zijn er na uitgebreid onderzoek 14 verdachte Money Mules aangehouden in een onderzoek naar phishing. Tegen twaalf verdachten wordt dossier opgemaakt zodat het OM zich kan buigen over een straf.

In januari 2021 is een echtpaar uit de omgeving van Breda slachtoffer geworden van phishing. Nadat het slachtoffer haar bankzaken had gedaan leek er niets aan de hand. Zij werd enkele dagen later echter gebeld door de bank dat er hoge bedragen van de rekening waren gehaald. In totaal zijn de slachtoffers ruim 300.000 euro kwijtgeraakt.

Vermoedelijk hebben oplichters een nieuwe bankpas aangevraagd en deze uit de brievenbus gevist. Daarmee kregen zij toegang tot de rekeningen van het echtpaar en hebben zij diverse bedragen naar andere rekening doorgesluisd en geld gebruikt om bitcoins te kopen.

Om het geld door te sluizen gebruiken zij rekeningen van Money Mules: mensen die hun eigen rekening beschikbaar stellen om gestolen geld door te sluizen.

Onderzoek
Na uitgebreid onderzoek is de politie de afgelopen maanden bij 14 verdachten uitgekomen in de leeftijd van 18 tot 60 jaar, woonachtig door het hele land. Tegen twaalf van hen is een dossier opgemaakt wat naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd. Het OM zal zich hierover buigen en mogelijk tot strafvervolging overgaan.

Het onderzoek loopt nog door, de politie denkt namelijk dat er nog meer mensen bij betrokken zijn.

Tips om phishing van uw gegevens te voorkomen
- ABC - daar blijf je digitaal veilig mee: Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd!
- Reageer nooit op e-mails of appjes met verzoeken om persoonlijke inlogcodes of pincode. Banken, creditcard maatschappijen en bijvoorbeeld webshops vragen hier nooit om. Ontvangt u zo’n e-mail? Verwijder deze dan meteen. Klik in geen geval op een link die in de e-mail staat.
- Krijgt u betaalverzoeken van onbekenden, klik deze dan niet aan.
- Stuur uw bankpas niet op. Uw bank zal hier nooit om vragen. Als u een nieuwe pas krijgt, vraagt de bank altijd om uw oude pas door te knippen en weg te gooien.
- Stuur ook nooit een kopie van uw identiteitsbewijs op. Criminelen kunnen uw BSN-nummer gebruiken om een bankpas aan te vragen.
- Rijbewijs gehaald? Zet hiervan liever geen foto op social media. De zichtbare persoonsgegevens op de foto van het rijbewijs kunnen worden misbruikt.
- Geef nooit zomaar persoonlijke gegevens over de telefoon.
- Wilt u een betaalverzoek doen, log dan in op uw eigen bankapp of de website van uw bank en doe daar de betaling. Geef ook aan bij de koper dat u op deze manier betaalt. Vaak zal de fraudeur dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen.
- Vertrouwt u een link niet helemaal, check hem via checkjelinkje.nl
- Zorg dat wachtwoorden veilig zijn en verander ze regelmatig. Wees er zeker van de uw computer de laatste software- en beveiligingsupdates heeft gehad.