BREDA - Tijdens Festival Ploegendienst bij de Galderse Meren in Breda liep een vrouw (slachtoffer) op 25 mei 2019 zwaar lichamelijk letsel op nadat zij bij haar afsprong van een tokkeltoren ca. 8 meter naar beneden viel. Zowel de eigenaar van het bedrijf dat de tokkelbaan op het festival exploiteerde, als de hoofdinstructeur hebben zich volgens het OM schuldig gemaakt aan het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel door schuld.

Slechts één karabijnhaak

Na het ongeval startte de NVWA een strafrechtelijk onderzoek en het NFI een technisch en materiaalkundig onderzoek. Uit de onderzoeken bleek dat het remtouw van de tokkeltoren door dezelfde karabijnhaak liep als het koord, terwijl deze vanuit veiligheidsoogpunt beiden door een afzonderlijke karabijnhaak horen te lopen. Doordat dit niet het geval was ontstond er wrijving en beschadigde het remtouw en het koord, met een breuk van het koord tot gevolg. Het slachtoffer was hierdoor niet meer verbonden met de enige aanwezige karabijnhaak, waardoor zij een vrije val maakte.

Niet het vereiste veiligheidsniveau

Het OM is van mening dat bij deze risicovolle outdoor activiteit niet het vereiste veiligheidsniveau werd bereikt. De man die als hoofdinstructeur bovenop de tokkeltoren werkzaam was had de tokkelset(s) op onveilige wijze opgebouwd. Ook bleek hij onvoldoende opgeleid en te onervaren om zelfstandig als hoofdinstructeur op het tokkelplateau te mogen werken.

OM strafbeschikking

De eigenaar wordt door het OM – als feitelijke leidinggever/opdrachtgever – verweten dat hij niet heeft gecontroleerd of de tokkelset(s) veilig in elkaar was/waren gezet. Ook wordt hem verweten dat hij iemand te werk heeft gesteld die daartoe onvoldoende bekwaam was. Aan beiden heeft het OM een strafbeschikking opgelegd in de vorm van een werkstraf.

Voorafgaand aan het opleggen van deze strafbeschikking heeft het OM contact gehad met het slachtoffer.