Confrontatie
Het slachtoffer en de verdachte waren bekenden van elkaar. De zus van de verdachte is getrouwd geweest met het slachtoffer en hebben samen kinderen. De relatie tussen het slachtoffer en zijn ex-vrouw en de echtscheiding erna kenden spanningen.
Ook op de fatale dag hing er spanning in de lucht tussen het slachtoffer en zijn ex-vrouw. Het slachtoffer had zijn ex-vrouw bezocht op haar werk, waar ruzie ontstond. Later die dag ging hij bij haar langs op het woonwagenkamp, waar ook de verdachte aanwezig was. Zij stonden buiten de woning te praten, toen de verdachte gewapend naar buiten kwam en achter zijn zus ging staan. Het gesprek tussen het slachtoffer en zijn ex-vrouw raakte verhit en liep steeds verder op. De verdachte duwde op een gegeven moment zijn zus weg en ging voor het slachtoffer staan. Vervolgens schoot hij van korte afstand 5 keer snel achter elkaar op het bovenlichaam van het slachtoffer.
Geen sprake van noodweer
De rechtbank is van oordeel dat er geen sprake was van een situatie waarin de verdachte zich moest verdedigen (noodweer), zoals de verdediging stelde. Zijn zus was met het slachtoffer in gesprek. De rechtbank houdt er rekening mee dat daarbij is geschreeuwd. Vervolgens heeft de verdachte ervoor gekozen om naar buiten te gaan, met een voor het slachtoffer duidelijk zichtbaar vuurwapen in zijn hand. Deze actie is volgens de rechtbank onder deze omstandigheden niet verdedigend, maar juist aanvallend en gericht op confrontatie.
Straf
De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan doodslag. Hij maakte abrupt een einde aan het leven van het slachtoffer en heeft hierdoor een onherstelbaar verlies en veel verdriet toegebracht aan de nabestaanden. De rechtbank vindt een langdurige en onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 10 jaar passend. Ook moet de verdachte in totaal een schadevergoeding van ruim 80.000 euro betalen aan de kinderen, de zus en de moeder van het slachtoffer.