Het onderzoek van het Post Interventie Team is gestart nadat gezien was dat een Nederlandse verkoper op Dark Market, een handelsplatform op het darkweb, handelde in diverse soorten drugs. Naar deze vendor, genaamd DutchAngels, heeft Europol onderzoek gedaan. Daaruit kwamen gegevens naar boven zoals deposit-adressen (een soort bankrekeningen) en financiële transacties. Er doken ook foto’s op van de aangeboden goederen met bijbehorende gps-locaties. Ook werden er honderden berichten gevonden die verzonden en ontvangen zijn door DutchAngels. Daarin werd uitgebreid gechat over drugs. Er komen adressen naar voren in Duitsland, Italië en Oostenrijk. Uit andere berichten is op te maken dat ook vanuit landen als Spanje en België interesse is om drugs bij DutchAngels te kopen. Ook wordt er positieve feedback gestuurd over de middelen.
Pillen naar Madrid
Het account van DutchAngels leidde de politie naar de 26-jarige verdachte. In april 2022 is hij aangehouden. In zijn woning zijn meerdere gegevensdragers in beslag genomen, waarin berichten en afbeeldingen werden aangetroffen die duiden op de internationale handel in drugs. Het gaat om MDMA, cocaïne, metamfetamine en ketamine. Ook hier zijn afbeeldingen gevonden met gps locatiegegevens die terug te voeren zijn naar het adres van de verdachte. Zo is er een chat met iemand die vraagt of er naar Madrid pillen worden opgestuurd, maar ook een chatgesprek over de verkoop in Australië. Ook zijn er notities met buitenlandse adressen, track & trace gegevens, internationale verzendadressen en pakketdetails. En er is een promotiebericht gevonden waarin alle landen staan waarnaar geleverd kan worden. Verder zijn diverse spullen aangetroffen die betrekking hebben op het verzenden van poststukken, zoals enveloppen, een labelprinter, een kleine weegschaal en een vacumeermachine.
Forse strafeis en geldboete
De verdachte ontkent dat hij de verkoper is en zegt dat er wel eens kennissen bij hem over de vloer kwamen. Maar hij heeft geen aannemelijke verklaring afgelegd die op betrokkenheid van anderen wijst. En ook al zijn geen van de verstuurde postpakketten daadwerkelijk in de poststroom gecontroleerd, voor het Openbaar Ministerie (OM) is het overduidelijk dat de drugs daadwerkelijk zijn verstuurd. Ook concludeert het OM dat de verdachte een deel van de opbrengsten van de handel heeft witgewassen, door bitcoins om te zetten in giraal geld en vervolgens uit te geven. De officier van justitie wees op de schadelijke gevolgen van het gebruik van harddrugs en het geweld waarmee de handel gepaard gaat. Ook wees hij op de ontwrichting van het economische en financiële verkeer door witwassen. Gelet op de ernst van de gedragingen is daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 24 maanden op zijn plaats. Ook vraagt het OM de rechtbank om de verdachte een geldboete van € 40.000,- op te leggen.