Breda - Afgelopen zaterdag 24 februari 2024 werd in Breda re_B00tcamp georganiseerd, speciaal voor jong hacktalent. Het NAC-stadion opende de deuren voor ruim 30 jongeren die samen met hun ouders leren over de kansen en risico’s van hun talenten.

Waar de locatie zich normaal gesproken leent voor een fysieke sport, stond dat zaterdag juist allesbehalve centraal. Tijdens het re_B00tcamp draaide het namelijk vooral om bits en bytes en de digitale talenten van de deelnemers.

re_B00TCMP is gebaseerd op ervaringen uit Engeland. Het doel is om jongeren te laten zien hoe ze hun digitale vaardigheden op een goede manier kunnen inzetten. Daarnaast is er een apart programma voor ouders om hen hierin te ondersteunen. “Hacken kan klein beginnen, als kattenkwaad tijdens het gamen”, zo vertelt Gabrielle Boer, teamleider van het politie cyberteam. “Tegelijk ligt er een makkelijk pad richting serieuze cybercrime of digitale criminaliteit en die potentiële daders willen we ook bereiken.”

Challenge
Meedoen aan deze dag kon niet zomaar. De jongeren moesten vooraf online een challenge doen en daarmee verdienden zij toegang tot het event. Bijna honderd jongeren hebben de challenge online gedaan en ruim 30 daarvan waren ook aanwezig bij het re_B00tcamp.

Sessies met politie
Tijdens re_B00tcamp kregen de jongeren dankzij presentaties over ethisch hacken en de grenzen van de wet meer inzicht over de kansen en risico’s die hun talenten met zich mee kunnen brengen. Door alternatieven te bieden hopen de organisatoren (Politie, OM, cybersecuritybedrijven en gemeenten uit Zeeland en West-Brabant) cybercriminaliteit te voorkomen. Daarnaast kregen de jongeren in korte workshops informatie over onder andere E-sports, cybersecuritybedrijven en konden ze gamen met de politie. Niet alleen de overheid staat te springen om jonge talenten, ook het bedrijfsleven kan hun (hack)skills goed gebruiken.

Tevreden jongeren én ouders
Patricia Mulders, projectleider Digitale Veiligheid bij de gemeente Breda, kijkt terug op een geslaagde dag. “Jongeren gaven aan dat ze het fijn vinden dat er ook echte interesse is voor hun talenten, en ouders zijn blij dat er aandacht is voor het opvoeden van hun kinderen met digitale skills. We zijn blij dat wij daar als gemeenten Breda, maar ook alle andere gemeentes uit Zeeland en West-Brabant, daar aan kunnen bijdragen.