ETTEN LEUR - We hielden maandag 1 augustus 2022 een 17-jarige jongen uit Almere aan voor onder andere pinasfraude. De oplichter was op het moment van de aanhouding in de woning van het 83-jarige slachtoffer aan het rommelen met haar digitale bankgegevens. Hij heeft meer dan 1000 euro buitgemaakt.
Een buurtbewoner van het slachtoffer fietst maandag 1 augustus aan het einde van de middag door Etten-Leur en ziet een onbekende jongeman bij de 83-jarige vrouw binnenstappen. De fietser vertrouwt het niet, belt een politieagent die hij kent, en vertelt over zijn gevoel dat er iets niet klopt. De politieagent, die op dat moment geniet van zijn vrije dag, vermoed direct dat het gaat om pinpasfraude en snelt naar de woning van de vrouw.
Bankmedewerker
De vrouw opent de deur voor de politieagent in vrije tijd en geeft aan dat ze niemand binnen mag laten van de ‘bankmedewerker’. De politieman zegt dat er vermoedelijk iets niet juist is en stapt de woning binnen. Binnen ziet hij een jongeman aan tafel zitten met enkele bankpapieren om hem heen. Mevrouw geeft aan dat de jongeman een medewerker van de bank is en dat ze eerder op de dag door de bank was gebeld omdat personen geld van haar rekening probeerden te stelen. Tijdens datzelfde telefoongesprek zou de bank hebben gezegd dat ze haar geld veilig wilden stellen en dat hiervoor een bankmedewerker naar haar woning zou komen. Ze moest hiervoor alleen nog even haar pinpas en het apparaatje waarmee ze inlogt voor digitaal bankieren in een enveloppe stoppen en aan de bankmedewerker overhandigen. De politieagent houdt, na het horen van het klassieke pinpasfraudeverhaal, de jongeman aan en belt de meldkamer. Zijn, door de meldkamer aangestuurde, politiecollega’s komen ter plaatse en brengen de 17-jarige jongen uit Almere over naar het politiecellencomplex.
Tweede aanhouding
De alerte fietser, die de politieman in vrije tijd attendeerde op de pinpasfraudezaak, zag ook dat voor de woning van de 83-jarige vrouw een auto stond te wachten met daarin een andere onbekende man. Na de aanhouding van de 17-jarige jongen is de auto plotseling verdwenen. De bestuurder van het desbetreffende voertuig, een 22-jarige jongen uit Kudelstraat, is later op de avond alsnog aangehouden in zijn woonplaats.
Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd
Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze bedreven in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een andere instantie, uw dochter of zoon of andere zogenaamde vertrouwde bekende. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van enige spoed of urgentie. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk! Om de kans te verkleinen dat u slachtoffer wordt van digitale criminaliteit, is belangrijk om wanneer u digitaal gaat, de standaard regels van de ABC in acht neemt.
De ABC methode staat voor:
A = alert blijven
Te mooi om waar te zijn, is niet oké
Blijf op de hoogte
Klik nooit zomaar op een link
B = bescherm jezelf
Blijf up-to-date met updates
Gebruik sterke wachtwoorden
Gebruik actuele anti-virus programma’s
Maak offline back-up’s
C = check altijd
Vertrouw je het niet, verbreek het contact
Check de contactgegevens van de afzender